Ulice Vranova vo vranovskej knižnici

07.05.2011 Vranov nad Topľou

Počas štvrtkového popoludnia vo vranovskej knižnici Mgr. Cyril Melničák priblížil históriu v našom meste - detailné zmapovanie života vo Vranove a vo vranovských uličkách a to v období od 1. polovice 19. storočia až do konca 2. svetovej vojny. Poskytol informácie o tom, aké významné domy tu stáli, akí obyvatelia v nich bývali, aké to boli rodiny a čím sa zaoberali.
Dňa 5. mája 2011 sa v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou uskutočnilo stretnutie o histórii vranovských ulíc s vranovským rodákom a pedagógom Mgr. Cyrilom Melničákom. Je jedným z tých, ktorí sa zaoberajú históriou nášho mesta, ale komplexne a detailne sa už 7 rokov venuje rekonštrukcii ulíc a uličiek starého Vranova. Tieto materiály neustále systematicky zbiera, vyhodnocuje a verifikuje. K množstvu zozbieraných informácií sa dostal tak, že chcel pôvodne získať údaje o svojej rodine. Pri zbieraní materiálov rozšíril pôsobnosť na ostatné staré rody vo Vranove. Výsledkom bola rekonštrukcia akejsi podoby starého Vranova a jeho osídlenia od najstarších dostupných materiálov po obdobie konca
2. svetovej vojny.
Vo svojej prezentácii hovoril o tom, ako vyzerala pravá a ľavá strana Hlavnej ulice vo Vranove od Kostola Narodenia Panny Márie po Hotel Praha. Faktografické informácie dopĺňal spomienkami pamätníkov, príbehmi, starými pohľadnicami, fotografiami, časťami rodokmeňov známych vranovských rodín a inými dostupnými prameňmi. O histórii Vranova už vyšlo viacero publikácií z pera historikov, no zatiaľ v nich neboli publikované informácie o jednotlivých uliciach či konkrétnych domoch.
Na besede v knižnici ožil starý Vranov s jeho obyvateľmi a tiež jeho radosťami i starosťami. Stretnutie ukázalo, že téma histórie vranovských ulíc je pre Vranovčanov veľmi zaujímavá, čo potvrdila bohatá účasť a družná debata.
Pokračovanie prezentácie o vranovských uliciach s Mgr. Cyrilom Melničákom sa uskutoční
9. júna 2011 o 15. hod. v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou.

(ocilkova@vthk.sk)
 

Vyberte región